PORADNIK: Jaki nóż wybrać?

Poniżej przedstawimy kilka rad jak najlepiej skonfigurować dla siebie odpowiednie ostrze. Oferta marki BUCK jest szeroka i z pewnością każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

                                                                                                                                                                                                                                                          

1. Pierwszą zasadniczą kategoryzacją jest przeznaczenie noża. Buck desygnuje je do kilku celów. Jeśli polujesz, wędkujesz, należysz do służb mundurowych, kochasz wyprawy w góry, kolekcjonujesz noże czy po prostu lubisz je mieć przy sobie to z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie.

                                                                                                                                                                                                                                                                                             

2. W zależności od modelu noże produkowane są albo w Stanach Zjednoczonych albo na Dalekim Wschodzie. Obie fabryki przykładają niezwykła wagę do jakości. Wyraźnie zaznaczamy w opisie który nóż gdzie jest produkowany. Duża część z oferty noży BUCKA produkowana jest właśnie w Stanach Zjednoczonych.

W stanie Idaho, mecce myśliwych i wędkarzy, w miejscowości Post Falls funkcjonuje duża fabryka zatrudniająca obecnie ponad 300 osób. Wieloletnia tradycja marki BUCK, której historia sięga 1902 roku (czytaj więcej o historii TU) owocuje doskonałymi projektami, stalami, blokadami, które z roku na rok ewoluują na lepsze. Rodzinna historia BUCKA, to jednocześnie myśl przewodnia marki. Integralność, dbałość o szczegóły i detale pozwalają oferować klientom dożywotnią gwarancję na noże. W czasach gdy cała produkcja największych światowych marek przeniosła się na Daleki Wschód, marka Buck wytrwała tam gdzie powstała a efekty tej decyzji mają swe odzwierciedlenie w każdym lśniącym ostrzu BUCKA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

3. Warto zwracać uwagę na to z jakiej stali wykonana jest dana klinga. Cena często idzie w parze z jakością. Im wytrzymalsza stal tym i wyższa cena.



S30V

Doskonała kombinacja odporności na stępienie, elastyczności, twardości, wytrzymałości, odporności na zużycie i korozję. Dla optymalnych właściwości hartowana jest do twardości Rc59-61.



154CM

Bardzo wysoka odporność na stępienie oraz korozję. idealna do ciężkiej pracy. Dla najlepszych właściwości hartowana do standardowej twardości Rc59-61.



15C27 MOD Sandvik

Doskonała odporność na korozję połączona z dużą elastycznością, wytrzymałością i odpornością na zużycie. Dla najlepszych właściwości hartowana do standardowej twardości Rc58-60.



13C26 Sandvik

Bardzo dobra odporność na stępienie oraz twardość zapewniająca wytrzymałość i odporność na zużycie.Dla najlepszych właściwości hartowana do standardowej twardości Rc58-60.

420HC

Nasza standardowa stal charakteryzująca się bardzo dobrą odpornością na stępienie i korozję oraz łatwym ponownym ostrzeniem. Dla najlepszych właściwości hartowana do standardowej twardości Rc58.

                                                                                                                                                                                                                                                                                             



4.
KATEGORIE PRODUKTÓW
Buck podzielił swe noże na kilka kategorii klasowych

DOBRE

KATEGORIA SELECT: W kategorii Select oferujemy niezawodne produkty w atrakcyjnych cenach. Jakość materiałów oraz nowatorskie projekty Bucka składają się na praktyczne noże i narzędzia dobrej jakości. Zaprojektowane w USA, produkowane w USA lub za granicą.

LEPSZE

KATEGORIA AVID: Niezawodność jest sercem wszystkiego co tworzy Buck. Nasi klienci oczekują praktycznej funkcjonalności, którą oferują noże z kategorii Avid. Zaprojektowane jako praktyczne narzędzia i wykonane z wysokiej jakości materiałów, noże te zapewniają wysoką niezawodność podczas wymagającego użytkowania. Zaprojektowane i ręcznie produkowane w USA.

NAJLEPSZE

KATEGORIA PRO: Bazując na wiekowym doświadczeniu wzniesionym do bezprecedensowego poziomu, noże z kategorii Pro zostały zaprojektowane i wykonane do wykorzystania w najbardziej wymagających sytuacjach. Najwyższej jakości materiały i rewolucyjne projekty połączone z najwyższa amerykańską jakością wykonania. Rezultatem są doskonałe noże, na których najbardziej wymagający użytkownicy mogą polegać w każdej sytuacji. Zaprojektowane i ręcznie produkowane w USA.

                                                                                                                                                                                                                                                                                            


5. KSZTAŁT OSTRZA

Ogromne znaczenie ma  fakt jaki wybierzesz kształ ostrza. Poniżej opisujemy kształty jakie w swych produktach stosuje BUCK

Drop Point

Bardzo populany kształt ostrza do wszechstronnego zastosowania. Uniwersalny i bardzo wygodny w uzytkowaniu. Świetnie sprawdzi się jako ostrze robocze. Bardzo wytrzymały.


Modified Tanto

Posiada większość atrybutów co jego niemodyfikowany pierwowzór, czyli ostrze typu tanto. Czym różni sie od niego? Przede wszystkim zmodyfikowanym szpicem, który idealnie sprawdzi się gdy potrzebujesz coś przekłóć, naciąć, przebić.


Tanto

Większość noży taktycznych wykorzystuje tego typu ostrze ze względu na odporność i wytrzymałość konstrukcji. Idealne do przekłuwania, nacinania, przebijania, skrobania.


Skinner

Kształt idealnie dopasowany do celów myśliwskich. Posiada wąski i ostry czubek, który szybko przebije warstwy skóry a szeroki i zakrzywiony spód pozwoli łatwo dokonywać cięć zwierzyny. Skonstruowany tak by zapobiec przypadkowym ześlizgniecią się po skórze.

Pen

Mniejsza wersja ostrza typu spear point" blade. Tego typu kształt wykorzystywany jest w nożach kieszonkowych, o wielofunkcyjnym zastosowaniu.


Coping

Bardzo wąskie ostrze kątowe wykorzystywane przede wszystkim do cięcia trudno dostępnych powierzchniach. Piła, ale bez zębów.


Clip

Ostrze w kształcie półksiężyca sprawia, że jest jeszcze cieńsze z bardzo ostrym zwieńczeniem. Zapewnia dobra kontrolę do bardzo dokładnych i precyzyjnych nakłóć i cięć w trudno dostępnych miejscach. Doskonale nadaję się np do wykonywania dziur w pasku itd. Nie tak wytrzymały jak inne ostrza.

Caping

Kształt bardzo zbliżony do chirurgicznego skalpela. Bardzo lekkie ostrze idealne do oporządzania małych zwierząt czy ptaków. Doskonale sprawdzi się jako drugie ostrze, jednak nie nada się na główne i do większych celów.


Serrations

Zabkowanie ostrza nadaję klindze większa moc cięcia. Szczegołnie przydatne do cięcia kabli oraz lin.


Gut Hook

Hak do patroszenia dla myśliwych dużego kalibru. Dopracowany pod każdym względem. Jego kształt, kąty, naostrzenie wielokrotnie pomagały sprawnie opracować zwierzynę.

                                                                                                                                                                                                                                                                                             

                        

6. Konstrukcja ostrza

Zastanów się czy potrzebujesz nóż składany czy też ten o głowni stałej. Obie pozycję mają swe plusy i minusy.


Ostrze o głowni stałej jest godne zaufania, bardziej wytrzymałe, zawsze gotowe do użycia. Może mieć konstrukcję typu "tang" lub "full tang". Ta pierwsza to kawałek metalu ze stożkiem na kóncu, który jest zatopiony w rękojeści. Konstrukcja typu full tang" to metal na całej długosci noża a rekojeść jest na nim zakotwiczona. To najbardziej wytrzymała konstrukcja ostrza, przeznaczona do najcięższych zadań.





Ostrze składane. Jest znacznie bardziej praktyczne, kompaktowe, lżejsze. Posiada blokady przed przypadkowym rozłozeniem się. Jest jednak mniej wytrzymałe od ostrz o głownie stałej.





                                                                                                                                                                                                                                                                                             

7. Materiał rękojeści

Zwróć uwagę na to z jakiego materiału zrobiona jest rękojeść noża. Buck produkuje kilka rodziajów.

- Guma, Micarta i teksturowane uchwyty zapewniają doskonałą przyczepność na mokrej nawierzchni.
- Uchwyty z  drewna i metalu zapewniają trwałość i jeszcze wiekszą estetykę.
- Uchwyty kompozytowe zapewniają dopasowanie, przyczepność i trwałość.


                                                                                                                                                                                                                                                                                              

8. Grubość ostrza, system otwierania, ergonomia

Im grubsze ostrze tym do cięższych zadań jest dedykowane. Grube ostrza z reguły stosowane są w klingach z głownią stałą. Jeśli wybierasz ostrze rozkładane warto by posiadało system otwierania jedną dłonią. Buck posiada doskonałe mechanizmy otwierające i zamykające ostrza

                                                                                                                                                                                                                                                                                              

9.Jak dbać o nóż BUCKA i jak bezpiecznie go użytkować? Poniżej kilka rad producenta

  • 1. Zawsze tnij z dala od ciała, nie przy nim.
  • 2. Jeśli upuścisz nóż, pozwól mu spaść, nigdy nie staraj się go złapać.
  • 3. Nigdy nie biegaj z nożem.
  • 4. Nigdy nie podawaj komuś noża rzucając nim, zawsze podawaj rękojeścią do przodu.
  • 5. Nigdy nie celuj w nikogo ostrzem, nie kieruj ostrza w jego stronę.
  • 6. Zawsze przechowuj ostrze w kaburze lub futerale.
  • 7. Używaj do ostrzenia kamienia, a nie szlifierki. Może poważnie uszkodzić ostrze. Tracisz przez to gwarancję.
  • 8. Zawsze odpowiednio dobieraj ostrza do konkretnych zadań.
  • 9. Nie używaj nigdy noża do podważania, możesz go poważnie uszkodzić.
  • 10. Nie używaj noża po ciemku, zawsze lepiej widzieć co się nim robi.
  • 11. Nie majstruj nożem przy urządzeniach elektrycznych.
  • 12. Utrzymuj nóż w czystości, szczególnie jego mechanizm blokująco/otwierający.
  • 13. Staraj się by nóż był naostrzony i odpowiednio nasmarowany.
  • 14. Nigdy nie staraj się samemu naprawiać noża, może to spowodować utratę gwarancji.
  • 15. Jeśli się skaleczysz, pilnie poszukaj pierwszej pomocy.