Wybór odpowiedniego noża to nie lada orzech do zgryzienia. Dlatego przygotowaliśmy małe kompendium wiedzy, które ułatwi odnalezienie tego jedynego.

Oferta marki BUCK jest szeroka i z pewnością każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Miłej lektury!

W stanie Idaho, mecce myśliwych i wędkarzy, w miejscowości Post Falls funkcjonuje duża fabryka zatrudniająca obecnie ponad 300 osób. Wieloletnia tradycja marki BUCK, której historia sięga 1902 roku (czytaj więcej o historii TU) owocuje doskonałymi projektami, stalami, blokadami, które z roku na rok ewoluują na lepsze. Rodzinna historia BUCKA, to jednocześnie myśl przewodnia marki. Integralność, dbałość o szczegóły i detale pozwalają oferować klientom produkty najwyższej jakości. W czasach, gdy cała produkcja największych światowych marek przeniosła się na Daleki Wschód, marka Buck w dużej mierze wytrwała tam, gdzie powstała, a efekty tej decyzji mają swe odzwierciedlenie w każdym lśniącym ostrzu BUCKA. Duża część z oferty noży BUCK produkowana jest właśnie w Stanach Zjednoczonych, a my wyraźnie zaznaczamy w opisie który nóż, gdzie jest produkowany.


1. Przeznaczenie


Pierwszą zasadniczą kategoryzacją jest przeznaczenie noża. Buck desygnuje je do kilku celów. Jeśli polujesz, wędkujesz, należysz do służb mundurowych, kochasz wyprawy w góry, kolekcjonujesz noże czy po prostu lubisz je mieć przy sobie to z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie



2. Stal


Warto zwracać uwagę na to z jakiej stali wykonana jest dana klinga. Cena często idzie w parze z jakością. Im wytrzymalsza stal tym i wyższa cena.




S30V - Doskonała kombinacja odporności na stępienie, elastyczności, twardości, wytrzymałości, odporności na zużycie i korozję. Dla optymalnych właściwości hartowana jest do twardości Rc59-61.



154CM - Bardzo wysoka odporność na stępienie oraz korozję. idealna do ciężkiej pracy. Dla najlepszych właściwości hartowana do standardowej twardości Rc59-61.



15C27 MOD Sandvik - Doskonała odporność na korozję połączona z dużą elastycznością, wytrzymałością i odpornością na zużycie. Dla najlepszych właściwości hartowana do standardowej twardości Rc58-60.



13C26 Sandvik - Bardzo dobra odporność na stępienie oraz twardość zapewniająca wytrzymałość i odporność na zużycie. Dla najlepszych właściwości hartowana do standardowej twardości Rc58-60.

420HC - Standardowa stal charakteryzująca się bardzo dobrą odpornością na stępienie i korozję oraz łatwym ponownym ostrzeniem. Dla najlepszych właściwości hartowana do standardowej twardości Rc58.



3. Kategorie produktów

Buck podzielił swe noże na kilka kategorii klasowych.

 

DOBRE

KATEGORIA SELECT: W kategorii Select oferujemy niezawodne produkty w atrakcyjnych cenach. Jakość materiałów oraz nowatorskie projekty Bucka składają się na praktyczne noże i narzędzia dobrej jakości. Zaprojektowane w USA, produkowane w USA lub za granicą.

LEPSZE

KATEGORIA AVID: Niezawodność jest sercem wszystkiego co tworzy Buck. Nasi klienci oczekują praktycznej funkcjonalności, którą oferują noże z kategorii Avid. Zaprojektowane jako praktyczne narzędzia i wykonane z wysokiej jakości materiałów, noże te zapewniają wysoką niezawodność podczas wymagającego użytkowania. Zaprojektowane i ręcznie produkowane w USA.

NAJLEPSZE

KATEGORIA PRO: Bazując na wiekowym doświadczeniu wzniesionym do bezprecedensowego poziomu, noże z kategorii Pro zostały zaprojektowane i wykonane do wykorzystania w najbardziej wymagających sytuacjach. Najwyższej jakości materiały i rewolucyjne projekty połączone z najwyższa amerykańską jakością wykonania. Rezultatem są doskonałe noże, na których najbardziej wymagający użytkownicy mogą polegać w każdej sytuacji. Zaprojektowane i ręcznie produkowane w USA.

 

4. Kształt Ostrza

Ogromne znaczenie ma kształt ostrza. Poniżej opisujemy kształty jakie w swych produktach stosuje BUCK.

Drop Point - Bardzo popularny kształt ostrza do wszechstronnego zastosowania. Uniwersalny i bardzo wygodny w użytkowaniu. Świetnie sprawdzi się jako ostrze robocze. Bardzo wytrzymały.

Modified Tanto - Posiada większość atrybutów co jego niemodyfikowany pierwowzór, czyli ostrze typu tanto. Czym różni się od niego? Przede wszystkim zmodyfikowanym szpicem, który idealnie sprawdzi się, gdy potrzebujesz coś przekłuć, naciąć, przebić.

Tanto - Większość noży taktycznych wykorzystuje tego typu ostrze ze względu na odporność i wytrzymałość konstrukcji. Idealne do przekłuwania, nacinania, przebijania, skrobania.

Skinner - Kształt idealnie dopasowany do celów myśliwskich. Posiada wąski i ostry czubek, który szybko przebije warstwy skóry a szeroki i zakrzywiony spód pozwoli łatwo dokonywać cięć zwierzyny. Skonstruowany tak by zapobiec przypadkowym ześlizgnięciu się po skórze.

Pen - Mniejsza wersja ostrza typu spear point" blade. Tego typu kształt wykorzystywany jest w nożach kieszonkowych, o wielofunkcyjnym zastosowaniu.

Coping - Bardzo wąskie ostrze kątowe wykorzystywane przede wszystkim do cięcia trudno dostępnych powierzchniach. Piła, ale bez zębów.

Clip - Ostrze w kształcie półksiężyca sprawia, że jest jeszcze cieńsze z bardzo ostrym zwieńczeniem. Zapewnia dobra kontrolę do bardzo dokładnych i precyzyjnych nakłóć i cięć w trudno dostępnych miejscach. Doskonale nadaję się np do wykonywania dziur w pasku itd. Nie tak wytrzymały jak inne ostrza.

Caping - Kształt bardzo zbliżony do chirurgicznego skalpela. Bardzo lekkie ostrze idealne do oporządzania małych zwierząt czy ptaków. Doskonale sprawdzi się jako drugie ostrze, jednak nie nada się na główne i do większych celów.

Serrations - Ząbkowanie ostrza nadaję klindze większa moc cięcia. Szczególnie przydatne do cięcia kabli oraz lin.

Gut Hook - Hak do patroszenia dla myśliwych dużego kalibru. Dopracowany pod każdym względem. Jego kształt, kąty, naostrzenie wielokrotnie pomagały sprawnie opracować zwierzynę.     

           

5. Konstrukcja ostrza

Zastanów się czy potrzebujesz nóż składany czy też ten o głowni stałej. Obie pozycję mają swe plusy i minusy.

- Ostrze o głowni stałej jest godne zaufania, bardziej wytrzymałe, zawsze gotowe do użycia. Może mieć konstrukcję typu "tang" lub "full tang". Ta pierwsza to kawałek metalu ze stożkiem na końcu, który jest zatopiony w rękojeści. Konstrukcja typu full tang" to metal na całej długości noża, a rękojeść jest na nim zakotwiczona. To najbardziej wytrzymała konstrukcja ostrza, przeznaczona do najcięższych zadań.
- Ostrze składane. Jest znacznie bardziej praktyczne, kompaktowe, lżejsze. Posiada blokady przed przypadkowym rozłożeniem się. Jest jednak mniej wytrzymałe od ostrz o głownie stałej.

 

6. Materiał rękojeści

Zwróć uwagę na to z jakiego materiału zrobiona jest rękojeść noża. Buck produkuje kilka rodziajów.

- Guma, Micarta i teksturowane uchwyty zapewniają doskonałą przyczepność na mokrej nawierzchni.
- Uchwyty z drewna i metalu zapewniają trwałość i jeszcze większą estetykę.
- Uchwyty kompozytowe zapewniają dopasowanie, przyczepność i trwałość.

 

7. Grubość ostrza, system otwierania, ergonomia

Im grubsze ostrze tym do cięższych zadań jest dedykowane. Grube ostrza z reguły stosowane są w klingach z głownią stałą. Jeśli wybierasz ostrze rozkładane warto by posiadało system otwierania jedną dłonią. Buck posiada doskonałe mechanizmy otwierające i zamykające ostrza

 

8. Jak dbać o nóż BUCKA i jak bezpiecznie go użytkować?

1. Zawsze tnij z dala od ciała, nie przy nim.

2. Jeśli upuścisz nóż, pozwól mu spaść, nigdy nie staraj się go złapać.

3. Nigdy nie biegaj z nożem.

4. Nigdy nie podawaj komuś noża rzucając nim, zawsze podawaj rękojeścią do przodu.

5. Nigdy nie celuj w nikogo ostrzem, nie kieruj ostrza w jego stronę.

6. Zawsze przechowuj ostrze w kaburze lub futerale.

7. Używaj do ostrzenia kamienia, a nie szlifierki. Może poważnie uszkodzić ostrze. Tracisz przez to gwarancję.

8. Zawsze odpowiednio dobieraj ostrza do konkretnych zadań.

9. Nie używaj nigdy noża do podważania, możesz go poważnie uszkodzić.

10. Nie używaj noża po ciemku, zawsze lepiej widzieć co się nim robi.

11. Nie majstruj nożem przy urządzeniach elektrycznych.

12. Utrzymuj nóż w czystości, szczególnie jego mechanizm blokująco/otwierający.

13. Staraj się by nóż był naostrzony i odpowiednio nasmarowany.

14. Nigdy nie staraj się samemu naprawiać noża, może to spowodować utratę gwarancji.

15. Jeśli się skaleczysz, pilnie poszukaj pierwszej pomocy.